Rakkaudesta ainutlaatuiseen, alkuperäisrotuiseen ahvenanmaanlampaaseen me kasvattajat valmistimme sinulle pehmeää, kotimaista villalankaa.
Pitsitaiteilija Tarmo Thorström on valinnut myös Rauma-neuleessa käytettävän langan. Kaksisäikeinen Myrskyluodon Villa -hahtuvalanka on eurajokelaisen Ali-Unkin lammastilan ahvenanmaanlampaiden villaa. Lankaa on myynnissä Ali-Unkin tilapuodissa ja verkkokaupassa sekä myrskyluodonvilla.fi-sivuston verkkokaupassa. Neuleessa voi käyttää myös muuta vastaavan paksuista villalankaa. Lisäksi pitsimalli toimii esimerkiksi pipoissa.
”Halusin, että käytetty lanka on kestävällä pohjalla ja lähilankaa. Ahvenanmaanlammas on alkuperäisrotu. Kannan elinvoimaisuus on pitkälti kiinni siitä, onko villalle kysyntää”, Thorström sanoo.
Ohje on levinnyt ympäri maailmaa
Rauma-neule on herättänyt innostusta kotineulojissa niin Raumalla kuin muuallakin Suomessa. Kun neuleesta julkaistiin kuva Kotilieden Käsityöryhmässä Facebookissa, se keräsi useita satoja tykkäyksiä ja kymmeniä ihastelevia kommentteja.
Neuleen ohjeesta löytyy suomenkielisen ohjeen lisäksi englanninkielinen versio. Työn alla ovat myös espanjan-, italian-, ranskan-, saksan- ja venäjänkieliset versiot, koska ohje on niittänyt kansainvälistäkin kiinnostusta.
Thorström kertoo olevansa hämmentynyt ohjeen leviämisestä Suomen rajojen ulkopuolelle. Villapaitaa neulotaan jopa Brasiliassa ja Uudessa-Seelannissa.
”Yksi ryhmä, joka on ottanut ohjeen omakseen, on pitsinnyplääjät. Heitä ei ole Suomessa paljon, mutta maailmalla sitäkin enemmän”, Thorström sanoo.
Villapaidan lisäksi ohje taipuu muun muassa neuletakkiin, pipoon ja villasukkiin.
”Ihanaa, kun neulojat ovat nähneet mahdollisuudet. Tarkoitus olikin, että annamme vapaat kädet ja ohje voi alkaa omaa elämäänsä”, Thorström kertoo.
Paita neulotaan helmasta kainaloon ja hihat hihansuusta kainaloon, minkä jälkeen silmukat yhdistetään samalle pyöröpuikolle. Lopuksi neulotaan kirjoneulekaarroke ja viimeistellään pääntie.
(teksti; Länsi-Suomi, Kotiliesi)